keskiviikko 25. helmikuuta 2015

“Heil Hitler!”

Venla Impola ja Katariina Soronen 8B

Millaista on oikea ystävyys, vai onko edes olemassa oikeaa ja väärää ystävyyttä? Voiko ystävyys olla väärin tai kiellettyä?

Poika raidallisessa pyjamassa -romaanin on kirjoittanut John Boyne. Se on julkaistu v. 2006. Kirjassa kerrotaan natsiupseerin pojan ja keskitysleirillä olevan juutalaisen  pojan ystävyydestä. Romaanin päähenkilön Brunon perheeseen kuuluvat isä, äiti ja isosisko Gretel, jonka Bruno on nimennyt toivottomaksi tapaukseksi.
Teoksen aihe, Brunon ja Shmuelin ystävyys, kuvaa sitä, että kaikki voivat olla ystäviä huolimatta siitä, että toinen on erilainen tai vaikka aidan toisella puolella.
         Bruno, yhdeksänvuotias pikkupoika, joutuu perheineen muuttamaan Berliinistä Auchwitziin isänsä työn perässä. Muutto harmittaa Brunoa ja hänen sisartaan. Hän ei ymmärrä, miksi tuttu ja turvallinen koti täytyi jättää taakse ja muuttaa Puolaan, jossa hänellä ei ole “parhaita ystäviä elämän loppuun saakka”.
         Brunon huoneen ikkunasta on näkymä korkeaan aitaan, jonka takana ihmisillä on hassut raidalliset pyjamat päällään keskellä päivää. Bruno kadehtii heitä, sillä aidan toisella puolella on sadoittain lapsia, eikä Brunolla ole ketään, jonka kanssa viettää aikaa.
Väkisinkin Bruno kiinnostuu aidasta, vaikka se kuuluukin ”kiellettyyn alueeseen poikkeuksetta”. Bruno tekee tutkimusretken naapurustoon, ja tapaa aidan toisella puolella asuvan samanikäisen pojan, Shmuelin, josta tulee hänen uusi paras ystävänsä.
         Brunon ja Shmuelin tarina on hyvin kaunis ja koskettava ja kertomus siitä, kuinka vilpittömiä lapset ovat verrattuna aikuisiin. Lapselle tärkeintä on luonne, ei uskonto tai ihonväri.
           
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti