lauantai 16. toukokuuta 2015

Eskareiden matikkaa

Jesse Haikola ja Lauri Niemelä 9C

Osa yhdeksännen luokan oppilaista on valinnut muiden valinnaisten kurssien joukosta syventävän matematiikan. Kyseisellä kurssilla syvennetään vanhoja asioita ja tutustutaan aiheisiin, jotka tavallisesti käytäisiin vasta lukiossa. Viime aikoina on opeteltu mm. paraabeleita, toisen asteen yhtälön ratkaisukaavaa ja vektoreita. Lisäksi matematiikkaa ajatellaan uusilla tavoilla; mm. ongelmanratkaisuhan kuuluu matematiikan piiriin. Ongelmanratkaisua on harjoitettu mm. ratkaisemalla Einsteinin arvoitus.


Syventävän matematiikan opiskelijat järjestivät syksyllä esikoululaisille tapahtuman, jossa tehtiin kaikenlaista matematiikkaan liittyvää.
open
Vesa Kittilä auttaa eskarilaisia rakentamaan tabletilta näytettyjä rakennelmia.


Eskareille valmisteltiin kolme pistettä, joissa ensimmäisessä rakennettiin Legoista tableteilta näytettyjä rakennelmia. Toisella pelattiin Ubongoa ja kolmannella yritettiin täyttää tietyt kappaleet. Mikäli valmistuttiin ajoissa, tableteilla pelattiin matikkapelejä.

Ubongo-pelin idea on yksinkertainen: Erimuotoisilla laatoilla pitää täyttää tietynmuotoinen alue. Vaikeustaso määräytyy laattojen lukumäärän mukaan. Eskarit menivät lähes suoraan vaikeimpiin asteisiin ja onnistuivat todella hyvin.
Legot ovat palikoita, jotka liitetään toisiinsa niiden päällä olevilla nupeilla ja pohjissa olevilla rei’illä. Ysit olivat rakentaneet valmiiksi eri rakennelmia, kuvanneet ja purkaneet ne. Sen jälkeen eskareille näytettiin valmiin rakennelman kuva ja eskareiden piti kuvan avulla rakentaa se uudelleen.

Viimeisellä pisteellä oli taiteltavia laattoja ja kolmiulotteisia muotoja. Eskareiden piti etsiä laattoja, jotka täyttävät esim. ympyrälieriön pinta-alan. Tehtävän suoritettuaan he saivat pelata iPadeilla matikkapelejä.


open
Lauri Niemelä ja Pinja Simonen auttavat eskareita Ubongo-pelissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti