lauantai 16. toukokuuta 2015

Uskalsimme yrittää

Jenni Karsikko 9C, Tytti Karsikko 9A, Julia Martin 9C, Oona Muurinen 9C ja Anna-Sofia Sarpola 9B


Lähdimme Helsinkiin yritysmessuille maanantaina 13.4. Valmisteluja oli tehty jo pitkään ja messut olivat olleet kaikkien mielen päällä jo jonkin aikaa. Messuja varten päätimme valmistaa myytäväksi saaristolaisleipää, ruisleipää, sekä gluteenitonta näkkileipää. Tilasimme yrityksellemme myös roll-upin, teimme osavuosiraportin, sekä valmistimme yritysesityksen. Lisäksi muokkasimme kuvia ja hoidimme vielä edellisellä viikolla 200 hengen kahvituksen! Työtä riitti, mutta matkaan lähdettäessä kaikki oli valmista.
Maanantai 13.4

Saavuimme juna-asemalle painavien laukkujen kera ennen kello kahtatoista. Junan saavuttua paikalle, meillä oli kiire saada kaikki laukut leipineen ja roll-uppineen junaan ennen kuin se ehtii lähteä liikkeelle. Mukana oli iso jääkiekkokassi täynnä ruisleipiä, ja laskeskelimme, että sen täytyi painaa lähemmäs 30 kiloa.


Tiistai 14.4

Ensimmäinen päivä sai perhoset lentelemään vatsassa. Kaikki olivat väsyneitä matkasta, mutta ensimmäiseen tapahtumaan lähdettiin huulipunat huulilla, hiukset kiinni, yritysvaatteet päällä ja suu hymyssä.

Tervetuliaistilaisuudessa kaikki saivat rentoutua ja saimme hyödyllisiä ohjeita tulevaa messupäivää varten sekä muutamia käytännön vinkkejä koko finaalin ajalle. Lounaalla saimme mahtavan hyvää ruokaa ja heti sen jälkeen lähdimme valmistelemaan omaa messupöytäämme kauppakeskus Kamppiin. Ruisleipä tuoksui ja viime hetkellä saimme hankittua pöytäliinan ja käyntikortit. Alexander Stubb avasi messut kannustavalla ja innostavalla puheellaan ja kaikki nuoret yrittäjät olivat valmiina omien myyntipöytiensä äärellä. Myynnin ja yrityksen mainostamisen alku oli kankea (pyhäjokiset ovat tunnetusti hiljaista kansaa helsinkiläisiin verrattuna), mutta lopulta myyntityö sujui hyvin, ja joillekin asiakkaille puhuimme jopa englantia. Messut kestivät neljä tuntia ja sinä aikana ehti tapahtua paljon.

Päivän kohokohtia olivat Matti Vanhasen vierailu pöydässämme ja Anna-Sofian kymppiuutisiin päässyt haastattelu. Messut päättyivät ja suuntasimme takaisin majoituspaikkaamme Suomen liikemiesten kauppaopistolle. Tämän jälkeen lähdimme jalat väsyneinä Taivas ja Helvetti -nimiseen iltaan, joka järjestettiin ravintola Virgin Oilissa. Siellä meille tarjoiltiin hot dogit ja saimme kuunnella muiden yrittäjien tarinoita, ja pääsimme itsekin osallistumaan ohjelmaan muun muassa tutustumisleikin avulla.

Keskiviikko 15.4

Viimeisen päivän aamuna Mikko Jaatinen Nordic Business Forumista tuli inspiroimaan meitä kaikkia ja kertomaan omia tarinoitaan. Sen jälkeen oli vielä hieman aikaa käydä viimeisen kerran yritysesittelyt läpi ja sitten mentiinkin tuomareiden ja muutaman muun yrityksen eteen pitämään omaa esitystämme. Jännityksessä huolimatta selviydyimme yritysesittelystä hyvin. Söimme maittavan lounaan ja odotimme, että pääsisimme tuomareiden haastatteluun. Haastattelussa meitä kaikkia yllätti tuomareiden kehut. Saimme kuulla, että olemme synnyttäneet heissä luottamuksen osaamisestamme aitoudella ja rehellisyydellä. Päällimmäisenä jäi mieleen, kun yksi tuomareista totesi: “ Älkää nyt missään nimessä lopettako yrittämistä!”

Haastattelun jälkeen kiiruhdettiin laittamaan mekot päälle illan gaalaa varten. Gaala oli hieno päätös kaksipäiväiselle finaalille. Kaikki olivat juhla-asuissa ja valaistus ja musiikki toivat jännittävän tunnelman juhlasaliin. Gaalassa saimme kuulla lisää yrittäjien elämäntarinoita sekä upeaa musiikkia. Seuraavaksi oli vuorossa palkintojen jako ja pikkuhiljaa salissa alkoi aistia jännityksen. Jaettuja palkintoja olivat mm. paras palvelu,  paras tuote, Sisu-palkinto, paras yritysesittely, paras myyjä, paras myyntipuhe ja paras NY-yritys. Yrityksemme ei päässyt ihan palkinnoille asti, mutta se ei meitä lannistanut, sillä lähdimme alunperin finaaliin hankkimaan kokemuksia emmekä palkintoja. Finaalin päätyttyä olo oli väsynyt huonosti nukuttujen öiden jäljiltä, mutta kaikkia jaksoi silti hymyilyttää. Finaali oli ollut mahtava kokemus ja se opetti meille paljon. Lopuksi iloinen porukkamme meni ravintolaan syömään ja rentoutumaan rankan päivän jälkeen. Finaalista oli selvitty kunnialla ja junamatka kotiin sai alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti