lauantai 16. toukokuuta 2015

Runomies Reijo Vähälä vieraili Pyhäjoella 14.4.2015

“Vain ajatteleva kuulija ymmärtää”
Henna Möttönen 9B


Runonlausuja Reijo Vähälä (s. 7. maaliskuuta 1946) on entinen SM-tason korkeushyppääjä. Hän on voittanut kaksi Suomen mestaruutta sekä hopeaa Ateenan EM-kilpailuissa vuonna 1969. Koulutukseltaan Vähälä on matemaatikko ja hän on kirjoittanut urheilijaurastaan kertovan kirjan Elämäni hyppy. Nykyään hän on eläkkeellä ja kiertää lausumassa runoja ympäri Suomen.


Vähälä vieraili Pyhäjoen lukion Pauhasalissa tiistaina 14. huhtikuuta. Häntä olivat kuuntelemassa Pyhäjoen lukion lukiolaiset sekä Saaren koulun yhdeksäsluokkalaiset. Tilaisuuden alussa hän esitteli itsensä ja kertoi hieman elämästään ja urastaan. Ennen ensimmäistä runoa, Aale Tynnin Kaarisiltaa, Vähälä kertoi kaksi mottoaan: “vain ajatteleva kuulija ymmärtää” sekä “hiljaisella on korvat kuulla”.  Sitten hän kehotti kaikkia kuuntelemaan tarkasti. Kaarisillan jälkeen Vähälä lausui suosikkinsa Aaro Hellaakosken runoja sekä Uuno Kailaan runon Pallokentällä. Jokaisen runon välissä Vähälä kertoi omasta suhteestaan kyseiseen runoon. Tunnin mittaisen tilaisuuden aikana kuulimme myös Juha Vainion runon Sellaista elämä on, muutamia lyhyitä runoja abiturientti Eemeli Anttilalta sekä lasten ajatuksia ihmiskehosta. Esityksen päätteeksi Vähälä lausui Eino Leinon runon Hymyilevä Apollo, jonka lopun hän lauloi.
Omasta mielestäni esitys oli hieman tylsä. Vähälän lausumisessa ei ollut mitään vikaa - päinvastoin, hän eläytyi oikein hyvin ja lausui selkeästi - mutta olisin kaivannut enemmän niin sanottua “toimintaa”. Toisaalta en ole juurikaan kiinnostunut runoista, joten niistä pitävä saattoi saada esityksestä paljonkin irti.


Mielestäni tämän lausuntamatinean kohokohta oli Uuno Kailaan rammasta pojasta kertova runo Pallokentällä. Kyseinen runo sai minut havahtumaan ja kuuntelemaan. Se oli kaunis, mutta samalla kuitenkin hyvin surullinen. Minulle se jäi esityksen aikana lausutuista runoista parhaiten mieleen. Pidin myös Eemeli Anttilan lyhyistä ja ytimekkäistä runoista, joita saattoi tulkita monella eri tavalla. Mutta loppujen lopuksi, vaikka esitys olikin hieman tylsähkö, se oli mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään.

http://www.runomies.fi/olen.html
Ajatteleva kuulija ymmärtää
Santeri Puhakka 9B

Tiistaina 14.4. Saaren koululla vieraili runonlausuja Reijo ”runomies” Vähälä. Yleisurheilua seuranneet saattavatkin tunnistaa nimen, sillä Vähälä on voittanut korkeuden EM-hopeaa vuoden 1969 kisoissa Ateenassa. Viisi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Vähälä on nyt 69-vuotias. Hän on toiminut työuransa Aamulehdessä eri tehtävissä. Vähälä kertoi saaneensa intohimon lyriikkaan vasta myöhemmällä iällä.

Vähälä lausui meille runoja ja kertoi meille lyriikasta. Hän kertoi myös runoilijoista ja runojen taustoista. Runoja, joita hän lausui oli mm. Aale Tynin kirjoittama Kaarisilta ja Juha Vainion Sellaista elämä on. Aaro Hellaakosken runoja hän lausui myös. Ihmiset eri puolilta Suomea ovat lähettäneet Vähälälle omia runoja. Niinpä hän lausui myös abiturientti Eemeli Anttilan lähettämän runon meille. Parhaiten vierailusta jäi mieleen se, kun hän kertoi olleensa koulussa lausumassa Uuno Kailaksen Pallokenttä-runoa. Runossa puhutaan rammasta. Ja sitä lausuessaan sisään oli astunut henkilö kainalosauvojen kanssa. Kyseistä yhteensattumaa Vähälä oli ihmetellyt pitkän aikaa.

Vierailu meille kaikille oli varmasti opettavainen. Ja ainakin minulle ja varmasti monille muillekkin ensimmäinen Runoilu-aiheinen vierailu. Reijo Vähälällä mottona on kaksi lausetta: “Ajatteleva kuulija ymmärtää” ja “Hiljaisella on korvat kuulla”. Mielestäni tässä on kaksi todella pysäyttävää lausetta. Miettikää näitä itsekin. Vähälä päätti vierailunsa Eino Leinon Hymyilevään Apolloon runon lopun laulaen. Suuret kiitokset Reijolle vierailusta ja suosittelen muitakin ottamaan hänet vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti